Flipgrid! Ένα χρήσιμο εργαλείο για την διδασκαλία της μουσικής.

Flipgrid! Ένας νέος τρόπος διδασκαλίας. 

Χρόνια τωρα χρησιμοποιώ ενεργά στην διδασκαλία της μουσικής την google classroom. Τις τελευταίες μέρες όμως, λόγω της κατάστασης με το κλείσιμο των σχολείων είχα έντονα την αίσθηση ότι η google classroom δεν ήταν πια αρκετή για να κρατηθεί η επαφή με τους μαθητές. Ιδιαίτερα για ένα μάθημα σαν τη διδασκαλία της μουσικής, η οποία απαιτεί ενεργητική συμμετοχή, τόσο από τους μαθητές όσο και απο τον εκπαιδευτικό, αλλά και σαφείς οδηγίες για κάθε δραστηριότητα. Επίσης η διδασκαλία των μουσικών οργάνων δεν θα μπορούσε σε καμια περίπτωση να συνεχιστεί χωρίς μια κάποιου είδους άμεση επαφή, έστω και μέσω βίντεο.

Η λύση βρέθηκε λοιπόν εντελώς αναπάντεχα μέσα από μια ανάρτηση στο facebook,  το οποίο τις τελευταιες μέρες έχει κατακλιστεί από μια πληθώρα ιδεών για την online διδασκαλία στο μάθημα της μουσικής από συναδέλφους σε όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα την πειραματική αρχικά χρήση της πλατφορμας, πολύ γρήγορα όμως κατάλαβα ότι είχα βρει το εργαλείο που μου έλειπε! 

Flipgrid:  Οδηγίες χρήσης.

Η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά εύχρηστη από το πρώτο στάδιο, το οποίο είναι η δημιουργία λογαριασμού. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα μέσω google. Ο εκπαιδευτικός σε αυτό το στάδιο επιλέγει να συνδεθεί μέσω του προσωπικού του λογαριασμού είτε μέσω του λογαριαμού του σχολείου. Στην περίπτωση που και όλοι οι μαθητές έχουν διευθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του σχολείου τους, τότε τα πράγματα γίνονται αυτόματα. Στην δική μου περίπτωση όλοι οι μαθητές (γυμνάσιο) έχουν ήδη λογαριαμό google μέσω του σχολείου και είναι οι περισσότεροι έμπειροι χρήστες της google classroom. Σε περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δεν ισχύει γαι τους δικούς σας μαθητές, δεν υπάρχει λόγος άγχους, καθώς η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια μου εχει δείξει ότι η όλη διαδικασία  δεν παίρνει παρά λίγα λεπτά της ώρας ώστε ένας μαθητής να μάθει να χρησιμοποιεί τα βασικά αυτά εργαλεία. Καθώς μάλιστα η συγκεκριμένενη πλατφόρμα διαθέτει και εφαρμογή για το κινητό τηλέφωνο, τα πράγματα γίνονται παιχνιδάκι και για τους μικρότερους μαθητές μας!

Ο εκπαιδευτικός μπορεί επίσης να ξεκινήσει από τον παρακάτω σύνδεσμο flipgrid. Oδηγός χρήσης. αλλά και βλέποντας το βίντεο με οδηγίες προς εκπαιδευτικούς.  

My Grids (Δίκτυα).

Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός δημιουργεί τα δίκτυα του, τα λεγόμενα grids. Εγώ προτίμησα να χωρίσω τον λογαριασμό μου δημιουργώντας ξεχωριστά δίκτυα (grids) για κάθε τάξη. 

My topics (ενότητες).

Έτσι λοιπόν μπορεί εύκολα να ξεκινήσουμε την δημιουργία ξεχωριστών ενοτήτων (topics) για την κάθε τάξη. Παρακάτω παραθέτω μια εικόνα από το πως φαίνεται το δίκτυο για τις έκτες την πρώτη εβδομάδα χρήσης της πλατφόρμας. 




Η κάθε ενότητα (topic) ουσιαστικά μπορεί να είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητες μέσω του βίντεο που στέλνει ο εκπαιδευτικός αλλά και μέσω των οδηγιών τις οποίες μπορεί να συμπεριλάβει.




Στην εικόνα φαίνεται η σελίδα του εκπαιδευτικού για την εν λόγω εργασία. Στην συγκεριμενη περίπτωση η διδασκαλία φλογέρας. Ο εκπαιδευτικός, όπως φαίνεται και στην εικόνα, μπορεί να συμεριλάβει βίντεο οδηγιών, γραπτές οδηγίες προς τους μαθητές αλλά και λινκ με βίντεο απο το Youtube. Μόλις ολοκληρωθεί η δημιουργία της κάθε εργασίας, αυτή μπορεί να δημοσιευτεί στους μαθητές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μέσω google classroom όπως φαινεται και στην παρακάτω εικόνα.





Ανταπόκριση από τους μαθητές.

Οι μαθητές λαμβάνουν μια ειδοποίηση για την νέα δημοσιευμένη δραστηριότητα και ακολουθώντας τον σύνδεσμο μπορούν εύκολα να συνδεθούν με τον λογαρασμό τους στην google. Έπειτα ανοίγουν την σελίδα τους στην πλατφόρμα και μπορούν πολύ εύκολα να παρακολουθήσουν τόσο το βίντεο όσο και τις οδηγίες που έχει στείλει ο εκπαιδευτικός. Όταν είναι έτοιμοι, έχοντας δουλέψει με τα εργαλεία που συμπεριέλαβε ο εκπαιδευτικός,  μπορούν να στείλουν την απάντηση τους μέσω βίντεο.  Τα βίντεο αυτά εμφανίζονται στην σελίδα του εκπαιδευτικού ως απαντήσεις γαι την κάθε εργασία.



Ανατροφοδότηση.

Ο εκπαιδευτικός βλέπει τα βίντεο και έπειτα μπορεί να στείλει ανατροφοδότηση στον κάθε μαθητή ξεχωριστά είτε μέσω γραπτού μηνύματος είτε μέσω βίντεο, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα. Έτσι ο μαθητής μπορεί να διορθώσει τα τυχόν λάθη στέλνοντας βίντεο ξανά.





 Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα  βίντεο με τις πρώτες εντυπώσεις για την χρήση της συγκεκριμένης πλατφόρμας.




Πρώτες εντυπώσεις.

Προσωπικά δηλώνω ενθουσιασμένη τόσο με την ευκολία χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας, όσο και με την ανταπόκριση από τους μαθητές. Το πιο σημαντικό ομως είναι η αίσθηση ότι παραμένω συνδεδεμένη με τους μαθητές μου έστω και από απόσταση. Η ευκολία με την οποία μπορείς σε ελάχιστα λεπτά να δημιουργήσεις βίντεο με οδηγίες αλλά και να στείλεις ανατροφοδότηση  (feedback) με τον ίδιο πάλι τρόπο είναι μαγική!  Και οι μαθητές το λατρεύουν!








Comments